24 oktober 2019

HOE KAN JE LITTEKENS VAN ACNE VOORKOMEN EN VERZORGEN?

Wanneer je last hebt van acne kan dat voor heel wat frustratie zorgen. Hoeveel keer je de huid ook reinigt, de puistjes willen maar niet weggaan. Daarnaast kan acne jammergenoeg ook littekens veroorzaken. Gelukkig bestaat er reeds een behandeling om deze te verminderen.

 

LITTEKENS DOOR ACNE

Puistjes laten tekenen na op onze huid, maar voor de juiste behandeling is het belangrijk om het verschil te kennen tussen een litteken door acne en een vlek.
Een vlek is rood en donker, maar verdwijnt vanzelf na 3 tot 6 maanden. Terwijl een litteken een blijvend letsel is dat moet behandeld worden om te verdwijnen. Het is belangrijk om dit aan te pakken, want anders kan dit leiden tot blijvende schade aan de huid.

TYPE LITTEKENS

Het eerste wat je moet doen bij het behandelen van littekens door acne is nagaan welk soort litteken het is. Er zijn 3 soorten littekens die kunnen optreden:

Littekens die gegraveerd zijn in de huid

Deze littekens gaan tot in de diepste lagen van de huid. Ze komen vaak voor op de wangen en het voorhoofd en zijn meestal een gevolg van onstekingen die gepaard gaan met acne.

Littekens die boven de huid steken

Deze littekens onstaan op basis van cystes die veroorzaakt worden door acne. Bij de genezig van de cyste wordt er extra huid aangemaakt die een dik litteken achterlaat op de huid. Deze littekens zijn niet zoals de andere littekens en komen het meeste voor op de borst, rug en kaaklijn.

Littekens die een ander kleur zijn dan je eigen huidskleur

Acne veroorzaakt ook verkleuringen op het gezicht. Het kunnen rode, witte of bruine vlekken zijn op de plaatsen waar de acne zat. De verkleuring gaat weg na een eindje maar in sommige gevallen blijft het permanent.

DE BESTE VERZORGING VOOR LITTEKENS

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, maar wanneer je last krijgt van acne is het belangrijk om de behandeling direct te starten zodat je geen littekens krijgt. En ga vooral niet de puistjes uitduwen, want dit zorgt voor langetermijn schade!
Er zijn een aantal olies die goed kunnen helpen om de littekens te verwijderen. We sommen er enkele van op:

Amandelolie

Een olie op basis van amandelen werkt verjongend en anti-ontstekend. Het helpt de huid te genezen en zorgt ook voor een goede hydratatie. Daarnaast kalmeert het de huid en houdt het vocht vast zodat de huid niet uitdroogt.

Kokosolie

Kokosolie bestaat uit zuren die helpen om de schade aan de huid te verbeteren. Het heeft ook anti-oxidanten en eigenschappen om onstekingen tegen te gaan. Deze eigenschappen helpen om huidaandoeningen te voorkomen en te genezen.

Vitamine E olie

Ook vitamine E olie heeft een positief effect op littekens. De olie houdt het vocht in de huid vast maar zorgt ook voor een beschermende laag.

Arganolie

Deze olie op basis van de vruchten van de arganboom zijn niet alleen gezond voor je huid, maar verminderen ook de littekens die onstaan door acne. De olie trekt snel in de huid en voelt zeer zacht aan. 
Lees ook