De beste geuren voor in de hamam

In de maatschappij waarin we leven is het belangrijk om goed te ontspannen. Dit is voor iedereen anders, maar voor velen is een dagje wellness toch wel de ultieme ontspanning. Niet alleen de warmte of een massage kan voor ontspanning zorgen, maar ook bepaalde geuren zijn goed voor je lichaam. 

Een hamam of een stoombad biedt beide. De warmte zorgt ervoor dat je spieren ontspannen, maar ook de verschillende etherische oliën die gebruikt worden in een hamam hebben hun specifieke eigenschappen. We lijsten ze hieronder op.

6 natuurlijke geuren om je hamam ervaring nog beter te maken


1. EUCALYPTUS

Olie op basis van eucalyptus geeft je immuunsysteem een boost en beschermt of verlicht je lichaam van infecties zoals een droge keel, hoesten, een allergie en hoofdpijn. Het is een geur die helpt om je luchtwegen vrij te maken wanneer je moeite hebt met ademenen, zoals bij een verstopte neus. Daarnaast kan het ook helpen tegen eczeem en verstopte poriën. De geur is zeer verfrissend.

2. LAVENDEL

In tegenstelling tot eucalyptus die een boost geeft aan je lichaam, heeft lavendel een kalmerend en verzachtend effect op je lichaam. Het helpt tegen stress, angst, depressie en vermoeidheid. Een stoombad met lavendel is ideaal voor het slapengaan, want deze olie bevordert de nachtrust. Verder kan het ook helpen tegen haarroos, een jeukende huid en acne. Deze bloemige geur is zeer zacht.

3. MARJOLEIN 

Deze etherische olie is minder gekend, maar daarom niet minder effectief. Marjolein kan helpen om pijnen die gepaard gaan met griep, zoals spierpijn, koorts, hoofdpijn,…., te verzachten.
De olie heeft een kruidige en sterke geur die onze poriën openzet. Daardoor worden toxische stoffen sneller uit ons lichaam verwijdert. Verder helpt het ook tegen schimmelinfecties en de bijwerkingen van de menopauze. 

4. MUNT

Olie op basis van munt is ook een zeer goede olie om te gebruiken in de hamam. In combinatie met de warmte in de stoomcambine werkt munt zeer relaxerend en helpt het om de spieren te verzachten. Daarnaast is munt ook een energie booster die de werking van je lichaam verbetert. Uit onderzoek is ook gebleken dat munt goed is voor fybromyalgie en wanneer je last hebt van verstopte sinussen kan munt helpen om deze open de te maken. 

5. ROZEMARIJN

Rozemarijnolie bevat zowel vitame A, B als C, waardoor het een zeer gezond effect heeft op het lichaam. Het bevordert de haargroei en voorkomt haarroos, maar wat velen niet weten is dat het ook goed is voor ons brein. Volgens onderzoek zou rozemarijn kunnen helpen om de oorzaken van alzheimer te reduceren. Daarnaast werkt het ook heel goed tegen stress en is het een uitstekend middel tegen anti-aging. 

6. GEMBER 

Ook de voordelen van gember zijn aanzienelijk. Olie op basis van gember bevordert de eetlust en je energiepijl. Deze olie helpt ook om je spieren te ontspannen waardoor je volledig relaxt uit de hamam stapt. Mensen die last hebben van een hoge bloedsuikerspiegel kunnen ook hun voordeel halen uit de olie. Er wordt ook wel eens gezegd dat het zou kunnen helpen bij problemen met het libido.