10 maart 2022

10 veelgestelde vragen over een gevoelige huid

1. Een gevoelige huid, wat is dat precies?

Als je wil weten of je een gevoelige huid hebt, dan kan je best eens een afspraak maken bij een dermatoloog. Zij onderzoeken de huid en kunnen je precies vertellen wat er aan de hand is. Natuurlijk zijn er een aantal zaken waaraan je een gevoelige huid kan herkennen. Rode vlekken, uitslag, een trekkerig gevoel en jeuk zijn enkele symptomen die kunnen wijzen op een gevoelige huid.


2. Wat zijn de oorzaken van een gevoelige huid?

Er zijn tal van zaken die een effect kunnen hebben op je huid en ervoor zorgen dat je huid gevoelig wordt. De omgeving, zoals het weer, maar ook vervuiling hebben een invloed op je huid. Daarnaast spelen genetische factoren ook een rol, maar ook stress en leeftijd zijn een bepalende factor.


3. Hoe kan je een gevoelige huid behandelen?

Wanneer je last hebt van een gevoelige huid, is het belangrijk om een goede crème te gebruiken. Je huid moet gehydrateerd worden, maar let op van crèmes die te rijk zijn aan vetten of olie. Je kan best raad vragen aan je dokter om een crème te vinden die bij jouw huid past.


4. Kan je make-up gebruiken als je last hebt van een gevoelige huid?

Je mag zeker make-up gebruiken, ook al heb je een gevoelige huid. Het is alleen belangrijk dat je de huid goed reinigt vooraleer je make-up aanbrengt. Kies voor make-up die dermatologisch getest is en gebruik met mate. ’s Avonds voor het slapengaan, moet je alle make-up verwijderen en de huid goed reinigen.


5. Hoe kan ik mijn huid beschermen?

Er zijn tal van manieren om je gevoelige huid te beschermen. Gebruik handschoenen wanneer je in aanraking komt met chemische stoffen en zorg dat je je lichaam goed hydrateert. Wanneer je naar buiten gaat, smeer je dan altijd in met wat zonnecrème. Ook tijdens de winter kan dit helpen om je huid te beschermen.


6. Kan mijn gevoelige huid erger worden?

Wanneer je een gevoelige huid niet goed behandelt, kan dit inderdaad nefaste gevolgen hebben. Zo kun je last krijgen van acne, psoriasis of eczeem. Dergelijke huidziektes kunnen natuurlijk ook erfelijk zijn. Raadpleeg in dat geval zeker een dokter.


7. Moet ik mijn kleding aanpassen bij een gevoelige huid

Bepaalde kledingstoffen kunnen een invloed hebben op je huid. Zo kan wol soms irritaties veroorzaken waardoor je huid gevoelig wordt en begint te jeuken. Daarnaast kan té aansluitende kleding ook een invloed hebben. De wrijving kan huidirritaties veroorzaken. Draag dus losse en zachte kledij met natuurlijke vezels.


8. Moet ik op mijn voeding letten als ik last heb van een gevoelige huid?

Wanneer je last hebt van een gevoelige huid, kan je eetpatroon of eetgewoonte daar zeker mee te maken hebben. Focus je op ingrediënten die vitamines bevatten zoals blauwe bessen, tomaten, zalm en andere voeding die goed is voor je huid.


9. Wanneer en hoeveel moet ik smeren tegen een gevoelige huid?

Insmeren doe je het best na een douche of bad. Gebruik lauw water en dep je af na het douchen of baden. Je huid is nog vochtig waardoor het product beter zal opgenomen worden. Gebruik genoeg zodat je alle plekken mee hebt, maar niet zoveel dat het blijft plakken op je huid.


10. Waarom is mijn huid op reis gevoeliger?

Wanneer we op reis gaan, is het er vaak veel warmer of veel kouder. Die verandering van temperatuur kan een invloed hebben op je huid. Een goede zonnecrème en een hydraterende crème zijn dus een must op vakantie.
Ook in het vliegtuig is de lucht ijl, waardoor je huid gevoeliger en droger kan aanvoelen. Drink dus voldoende en smeer af en toe wat huidcrème op de drogere plekken.

Lees ook