19 juli 2022

  • Dode zee

Waarom heb ik last van een schilferende huid?

Heb je ook weleens last van een schilferende huid? De oorzaak kan gewoon een droge huid zijn, maar wanneer een schilferende huid niet weg gaat kan dit duiden op een aanhoudend probleem. Bij het ontstaan van een schilferende huid, kan je dus eerst proberen smeren met een goede bodycrème of olie. Gaat het schilferen niet over, dan kan je best eens een dermatoloog raadplegen. Die zal je kunnen vertellen wat je verder moet doen.

Oorzaken van een droge huid:
Onze buitenste huidlaag bestaat uit cellen die zich dagelijks vernieuwen, maar dit proces voelen we normaal gezien niet. Wanneer er toch iets misloopt tijdens deze celvernieuwing, kan het gebeuren dat je huid begint te schilferen.
Ouderdom, chemische stoffen en een te lange blootstelling aan de zon kan ook aan de basis liggen van een schilferende huid. Maar er zijn ook een paar ziektes die dit kunnen veroorzaken. Hieronder vind je de belangrijkste:

1. Eczeem

Wanneer je rode, jeukende plekken hebt op je huid kan dit duiden op eczeem. Vaak wordt eczeem verward met een droge, gevoelige huid. Bij kinderen gaat deze huidaandoening veelal gepaard met droge plekken op de kin en wangen, maar het kan ook verschijnen op andere plaatsen op het lichaam. Meestal na een tijd gaat de eczeem vanzelf over. Ook bij volwassenen kan het plots opduiken door een bepaalde zeep, parfum of make-up die gebruikt werd. Maar ook sigarettenrook en wol kan aan de oorzaak liggen.

2. Psoriasis

Wanneer je last hebt van rode bulten met schilfers, dan heb je waarschijnlijk psoriasis. Volgens onderzoek kan psoriasis te wijten zijn aan een slecht immuunsysteem, waardoor vernieuwing van de huidcellen sneller gaat en de oude huidcellen niet snel genoeg verdwijnen. Daardoor gaan zowel de oude als de nieuwe cellen aan elkaar vastkleven en krijg je rode, jeukende vlekken. Het kan ook erger worden waardoor de rode vlekken zweren worden.

3. Haarroos

Ook je hoofdhuid kan last krijgen van een schilferende en jeukende huid. Haarroos is te merken aan een vette hoofdhuid en de witte schilfers die blijven kleven in je haar en op je schouders. Je kan een speciale shampoo gebruiken om de haarroos te bestrijden.

4. Actinische keratose

Deze huidaandoening verschijnt vooral op oudere leeftijd en is een effect van teveel uv-stralen. Er wordt dan weleens gesproken over ‘zonneschade’. Actinische keratose wordt beschouwd als een voorstadium van huidkanker. Het is dus zeer belangrijk om dit goed op te volgen.
Als je last hebt van deze aandoening, zal je ruwe plekjes terugvinden op je huid die geel-bruin en rood kleuren. Ze kunnen soms pijnlijk zijn en beginnen schilferen.

5. Netelroos

Netelroos is een jeukende huiduitslag waarbij bultjes op het lichaam te vinden zijn. Deze aandoening kan te wijten zijn aan verschillende oorzaken zoals een bepaalde allergie of een infectie, maar het kan ook een emotionele oorzaak hebben. Netelroos komt dan ook vaker voor bij vrouwen dan mannen.
Het is belangrijk om na te gaan wanneer de aandoening begon, zodat je tot de oorzaak kan komen en aanpassingen kan maken aan je gedrag of voeding. Wanneer de netelroos niet vanzelf verdwijnt en je de oorzaak niet kan achterhalen, is het aangeraden om een dokter te raadplegen.
Er bestaat ook chronische netelroos die langer duurt en terugkerend is. Dan kan de huid zodanig aangetast zijn dat deze begint te schilferen.

Lees ook