6 januari 2020

Wat kan je doen tegen een jeukende huid?

Een jeukende huid kan heel vervelend en oncomfortabel zijn. Het is belangrijk om na te gaan wanneer de jeuk begon om te achterhalen wat de oorzaak ervan is. Er kunnen verschillende redenen aan de basis liggen, zoals een bepaald product die je gebruikt hebt of een insectenbeet. Maar ook een droge huid of psoriasis kunnen een oorzaak zijn. Deze tips helpen je alvast om een jeukende huid te verhelpen.

1. NIET KRABBEN 

Het is heel logisch dat je de drang voelt om te krabben, maar het is belangrijk om dat net niet te doen. Krabben kan de jeuk namelijk erger maken en de huid irriteren. Bovendien kunnen er littekens ontstaan. Is de drang om te krabben té groot, dan kun je lichtjes kloppen of drukken op de huid. Zeker niet wrijven, want dit zal de jeuk alleen maar erger maken. 

2. KOEL DE HUID

Wanneer de jeuk te erg wordt, dan is het aangeraden om de huid af te koelen. Je kan een washandje of doek onder de koude kraan houden en deze op je huid leggen. Ook een ijsklontje kan verkoeling bieden. Pas ook op met heet water. Neem een douche of een bad met lauw water, want te heet water kan de jeuk erger maken.  

3. VERMIJD DE ZON

Wanneer je last hebt van een jeukende huid, kan je best uit de zon blijven. Je huid kan namelijk verbranden en rood worden. Dit kan leiden tot nog meer jeuk. Smeer preventief zonnecrème, maar neem een crème op natuurlijke basis zonder bewaarmiddelen en een die niet geparfumeerd is. 

4. LET OP JE KLEDING

Bepaalde kleding kan een jeukende huid nog erger maken. Wol kan een prikkend gevoel geven op je huid, dus als je al last hebt van jeuk is dit niet aan te raden. Te aansluitende kledij kan zorgen voor wrijving en warmte, waardoor de jeuk erger kan worden. Draag daarom losse kleding op basis van natuurlijke vezels zoals katoen. Deze kledij zal luchtig en comfortabel aanvoelen. 

5. ZALF

Wanneer de jeuk te erg is en je er helemaal gek van wordt, kan je een zalf gebruiken op basis van cortisone. Raadpleeg zeker een arts vooraleer je een zalf gebruikt. 

6. ALOE VERA

Aloe vera helpt om de huid te kalmeren. Gebruik een douchegel of een zeep op basis van aloe vera om je in te zepen. Bij Bubbels @ Home vind je een ruim gamma producten met aloe vera die zullen zorgen voor een verkoelend effect. 
Lees ook